Podróże kulinarne

Każdy kraj, region czy choćby miasto, może poszczycić się własną, jedyną w swoim rodzaju kuchnią. Tak zwana turystyka kulinarna, w ostatnich czasach stała się bardzo popularna, między innymi za sprawą bijących rekordy oglądalności programów o gotowaniu. Podróże stały się modne nie tylko ze względu na walory geograficzne czy kulturowe, ale i smakowe. Chcemy próbować nieznanych nam dotąd potraw, zapoznać się z tradycyjnymi sposobami żywienia i czerpać z nich jak najwięcej. Często po powrocie z dalekich wojaży wdrażamy nowe przepisy do codziennego menu.

A co zjemy w tym roku?

Majorka, ciesząca się od lat niesłabnącym zainteresowaniem, również w tym roku przyciąga polskich turystów. I choć kuchnia hiszpańska nie jest dla nas nowością, z pewnością potrawy z Balearów zaskoczą niejednego smakosza. Oto co może wylądować na naszych talerzach w tamtejszych restauracjach:

-tradycyjny, domowej roboty chleb z oliwą
-kiełbasa z czarnych świń, z dodatkiem papryki i aromatycznych przypraw
-ryż z małymi ślimakami
-suszona szynka
-pieczony królik
-ziemniaki smażone z podrobami, czerwoną papryką i cebulą, mocno przyprawione
-gołąbki a’la Majorka, czyli mięso wieprzowe zawinięte w liście kapusty, z orzeszkami piniowymi i rodzynkami
-potrawka warzywna z bakłażana, cukinii, ziemniaków i papryki
-ciasto z dodatkami, np. ze szpinakiem lub wędlinami

Oczywiście, karta dań rodem ze słonecznej wyspy jest znacznie bogatsza, niemniej są to jedne z najbardziej cenionych przez turystów potraw. A wszystko to w dość przystępnych cenach, z których słynie Majorka. Możemy tam dostać pełnowartościowy obiad już za 10 złotych!
Jak widać, podróże nie tylko kształcą, ale też zaspokajają nasz apetyt i to bez szkody dla naszego portfela.



Kulinarna wycieczka w góry
Zbliżające się ferie będą chwilą wytchnienia od codziennych obowiązków dla tysięcy uczniów i ich rodziców. Upragniona przerwa zimowa będzie jednak mroźna i śnieżna jak zwykle. Co w takim razie robić, kiedy coroczna wycieczka na narty nie może dojść do skutku? Nie należy...
Restauracja hotelu Górski Raj. Kulinarna perełka w Gorcach
Gorce to romantyczne hale z licznymi ocalonymi na nich szałasami pasterskimi. Pasmo górskie kwalifikowane jest do Beskidu i jest pomnikiem przyrody, co można pochwalić dzięki cudownym krajobrazom i gęstej sieci traktów rowerowych. Turystów zachwycać mogą też zlokalizowane w kotlinach...
Leasing to nie turystyka kulinarna
Każdy debiutant przedsiębiorca śni o milionach na koncie przy równoczesnym niskim niebezpieczeństwie i skromnym wkładzie startowym. Śnić wolno, jakkolwiek w praktyce jest to prawdopodobnie niemożliwe i niestety bez adekwatnych środków na start i solidnej dawce cierpliwości w działaniu,...


  • Fachowa wycinka drzew
  • Przedsiębiorstwa parająca się specjalistyczną redukcją i wycinką drzew dopasowują technikę wykonywania powierzonych zadań do potrzeb Klienta...
  • Skuteczność masażu leczniczego
  • Od wysoce dawna ludzkość zdaje sobie sprawę z tego, iż w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Stąd już w znacznie starych czasach robiono...
  • Zaburzenia pracy serca
  • W usuwaniu odchyleń rytmu serca najczęściej stosuje się kardiowersję farmakologiczną- w przypadku, gdy nie uzyskamy odpowiedniego rytmu,...